Stadhuis en gemeentelijke gebouwen rookvrij vanaf 1 januari

Gepubliceerd op: dinsdag 31 december 2019 | 11:08

Gemeente Kampen is met ingang van 1 januari 2020 een rookvrije organisatie. Dat betekent dat er door bezoekers en medewerkers van de gemeente niet langer mag worden gerookt in en bij het stadhuis en andere gemeentelijke gebouwen, terreinen en bedrijfsvoertuigen. Hiermee onderschrijft de gemeente Kampen het Nationaal Preventieakkoord.

Gemeente Kampen wil zo bijdragen aan een Rookvrije Generatie in 2040 en het daarmee verbonden brede maatschappelijke draagvlak voor rookvrije omgevingen waar kinderen opgroeien, spelen, sporten en naar school gaan.

Burgemeester Bort Koelewijn: “Als rookvrije organisatie willen we duidelijk maken dat roken niet normaal is. Ongeveer een jaar geleden zijn de rookruimtes in het stadhuis al gesloten. Het is nu een logische volgende stap om vanaf 1 januari 2020 al onze gebouwen en terreinen rookvrij te maken. Als rookvrije organisatie beschermen we bezoekers en medewerkers tegen ongewenst meeroken en stimuleren we (nog) rokende medewerkers bewuster om te gaan met hun rookgedrag of helemaal te stoppen met roken. Medewerkers kunnen hiervoor ook een cursus volgen om van het roken af te komen. Als werkgever willen we bovendien gezondheid en fit-zijn promoten.”

De rookvrije zones bij het stadhuis worden zichtbaar gemaakt door een witte lijn, waarbij de tekst ‘rookvrije zone’ komt te staan. Zo is voor bezoekers en medewerkers duidelijk waar de rookvrije zone geldt. Ook is er een bordje aan de gevel van het stadhuis gehangen, waarop staat dat de gemeente een rookvrije organisatie is. Roken en e-roken mag vanaf 1 januari 2020 alleen nog buiten de rookvrije zone.

Nationaal Preventieakkoord
Met het Nationaal Preventieakkoord gaan meer dan 70 partijen samen aan de slag om Nederland gezonder te maken en gezondheidsverschillen te verkleinen. Een van de afspraken gaat over het terugdringen van roken. Partijen willen zo een gezonder Nederland bereiken en als onderdeel daarvan een Rookvrije Generatie in 2040. De kracht van de Rookvrije Generatie is de positieve insteek en het daarmee verbonden brede maatschappelijke draagvlak om te komen tot rookvrije omgevingen waar kinderen opgroeien, spelen, sporten en naar school gaan. Gemeente Kampen wil zich hieraan committeren. Vanaf 2020 zijn schoolterreinen, kinderboerderijen, 75% van de speeltuinen, kinderopvanglocaties en alle sportverenigingen rookvrij. Verder zal de Rijksoverheid in 2020 ook andere maatregelen treffen om te zorgen voor een rook- en tabak vrije omgeving, zoals sigaretten en andere rookwaren uit het zicht halen.

IJsseldelta Business Plaza is een initiatief van Business Plaza Nederland. Business Plaza Nederland biedt met IJsseldelta Business Plaza alle ondernemers uit de regio IJsseldelta een platform om zich te profileren.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf u in voor de gratis nieuwsbrief.

Ontvang periodiek lokaal nieuws, uitnodigingen voor evenementen, vacatures en aanbiedingen.

*  Website URL